İkinci El Ütü Alanlar Satanlar

 

Giysi, neredeyse ilk insanlık tarihinden beri hayatımızda mevcut. İnsanlık oluştuktan kısa bir süre sonra beyin gelişimi ve örtünme ihtiyacı ile hayatımıza girmiş. O gün bu gündür de giysilerin hayatımızdaki önemi yadsınamayacak bir gerçek. Bu piyasaya istek o kadar yoğun ki insan temel ihtiyaçlarının dışında en çok elektronik eşyalara ve giysilere para harcıyorlar. Bu gelişim tabii ki ikinci el piyasasını da etkiliyor. Öyle ki ikinci el elektronik eşya alanlar satanlar ve ikinci el giysi alanlar satanlar son yıllarda büyük artış gösterdi. Bu talep yoğunluğuyla doğru orantılı olarak da bu iki piyasanın ortak bir ürünü doğal olarak büyük bir artış gösterdi. Bu ürünü bence tahmin edebilirsiniz? Efendim? Evet doğru tahmin ettiniz, ikinci el ütü alanlar satanlar piyasası. İşte bu giysi ve elektronik eşya tüketimi çılgınlığının dünyaya getirdiği ve çeşit çeşit varyasyonlarının da oluştuğu ürünün ta kendisidir ütü. İnsanlar giyime ve elektronik eşyaların hayatımızı bu kadar kolaylaştırmasına önem verdikçe ütünün çeşitleri de çoğaldı. Ütü ürün çeşitleri duyulan ihtiyaca göre çoğalırken aslında amaç hep aynıydı. Kırışıksız, düzgün kıyafetler. Birkaç ütü çeşitleri ve yapılış amaçlarını size sunmak isterim.

  1. Buharlı Ütü: Kumaşları buharla yumuşatan ve ütü işlemini buhar ile gerçekleştiren ütü çeşididir.
  2. Kuru Ütü: Buharı olmadan yalnızca ısı ile ütüleri düzleştiren, kırışıklıklardan arındıran ütü çeşididir.
  3. Buharlı ve Kuru Ütü: Çoğumuzun sahip olduğu içinde hem buharlı ütüleme hem de ısı ile ütüleme özelliklerine sahip olan, istendiğinde ikisi birlikte kullanılabilen ütü çeşididir.
  4. Dikey Ütü: Genellikle ürünün üstünde askısı olan, kıyafetlerin bu askıya asılabildiği, daha küçük yüzeyli ütüsü olan ve genellikle sıcak buhar ile kırışıklıkların giderildiği ütü çeşididir.
  5. Mini Ütü: Genellikle kişinin çantasına ya da bavuluna rahatlıkla alabildiği iş, seyahat, günlük dışarı kullanım gibi yerler için tasarlanmış, normalden daha küçük, portatif ütü çeşididir.
  6. Ütü İstasyonu: Daha büyük su hazneli, daha basınçlı buhar veren, çoğunlukla işletme, kurum gibi daha profesyonel yerlerin kullandığı ütü çeşididir.
  7. Sensörlü Ütü: Sensörü sayesince kumaşın cinsine göre ütü ayarını yükselten ya da düşüren ütü çeşididir.
  8. Seramik Tabanlı Ütü: Seramik tabanlı ütü, seramik özelliğiyle yapışmaz ve ısının daha güzel yayılmasını sağlayan bir ütü çeşididir.
  9. Titanyum Tabanlı Ütü: Taşıması hafif olan ve daha sağlam yapıya sahip bir ütü çeşididir.
  10. Teflon Kaplamalı Ütü: Yapışmaz özelliğiyle kumaşa yapışmayan yapıda bir ütü çeşididir.
  11. Elastik Ütü: Adından da anlaşılacağı üzeri daha esnek kumaşları ütülemek için üretilen ütü çeşididir.
  12. Yatay ve Dikey Ütü: Tasarımı hem yatay kullanıla uygun hem de dikey kullanıma uygun yapılmış ütü çeşididir.
  13. Buz Ütüsü: Kuru buz özelliği ile ütülenen kıyafeti düzeltme ve temizleme özelliğine sahip bir ütü çeşididir.
  14. Plakalı Ütü: Çoğunlukla büyük fabrikalarda kullanılan, büyük plakaları olan ütü çeşididir.
  15. Yarı Endüstriyel Ütü: Endüstriyel denmesine rağmen evde kullanılabilen, ama ev ütülerine göre daha güçlü ütü çeşididir.

Evet ütü çeşitleri bunlar ama bu kadar çeşitli olmadan önce neydi ütü? İnsanlar teknoloji bu kadar ilerlemeden, elektrik bulunmadan nasıl ütülüyorlardı kıyafetlerini? Yoksa hiç ütülemeden ütüsüz, özensiz mi giyiniyorlardı? Hiç sanmam.

İnsanoğlu temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra biraz etrafına kendine bakmaya karar verince son derece bakımlı ve özenliydi, hâlâ daha öyle. Özellikle konu kendisi ve kendi görüntüsü olunca. Aklınıza sadece günümüz modasını getirmeyin. Evet şu an günümüzde ütülü kıyafetler giyilse bile özellikle beyaz yakalı çalışanlar, patronlar, iş insanları tercih ediyor. Günümüz sokak giysileri daha salaş, daha ütü gerektirmeyen günlük kıyafetler. Fakat eskileri düşündüğümüzde, eski zamanlar öyle mi? Kesinlikle hayır. Eski zamanlardaki hanımefendiler, beyefendiler bir markete, bir partiye hatta yürüyüşe bile çıkarken her zaman şık ve klas görünürlerdi. Ütülü gömlekler, kolalı ceketler, ütü izi yapılmış pantolonlar, parlayan ayakkabılar. Gelin biraz ütünün tarihine bakalım.

 

İkinci El Ütü Alan Yerler

Başta da bahsettiğim gibi insanlar çok çok uzun yıllar boyunca giyimine önem veriyor, hâl böyle olunca da ütüye ihtiyaç duyuyorlar. Bu yüzden de günümüzde sıfır ürün satan yerler, ikinci el ütü alan yerler gibi ütüyle ilgili birçok pazar oluştu ve bu pazar gelişen ihtiyaçlarla çeşitlenen ütü marka modelleriyle de günden güne büyüyor. Ama bundan yıllar yıllar önce böyle bir ütü pazarı yoktu. Bu pazarı bırakın ortada ütü diye bir şey dahi yoktu. Düşünsenize, elektriksiz, makinesiz, teknolojisiz bir çağ. İnsanlar nasıl yapacak bu ütüyü? Şüphesiz kırışıklıkları gidermek için ilk başlarda kıyafetin üstüne ağırlık koymuşlardır, bizim günümüzde kırışan kağıt gibi ince bir şeye hâlâ yaptığımız gibi. Fakat kumaş kağıt gibi kolay şekil alan ve ince bir şey değil, hele ki ceket pantolon gibi kalın bir kumaş ise. Baktılar kumaş kalın ve kuru, işe yaramıyor belki de ıslak kumaşın üzerine ağırlık koyarız böylesi daha işle yarar demişler. Bu sefer ıslak kumaşı koymuşlar. Fakat bu sefer de kumaş kurumadığı için kokmuş. Zaten kumaşta yeterince düzelmemiş. Anlamışlar ki ıslak kumaşa  ağır bir şey koymak da işe yaramamış, ne yapabiliriz diye düşünmeye başlamışlar.  Sonrasında ocağın başında duran bir kadın kumaşındaki kırışıklığın sıcağa yakın olan kısmının kırışıklığının diğer yerlerden daha düz olduğunu görmüş. Bunu görür görmez gidip bir kiramiti ısıtmış ve giysisine bastırınca bunun daha da düzleştiğini görmüş. İşte bu tarz hayatımıza giren rastlantı hareketlerle ve aklımızla önce ısıtılan taşlardan elektrikli ısıtmaya sonra buharlı ütülerden ayaklı ütülere kadar ütünün gelişimi ilerledikçe ilerlemiş ve birçok model ve özellik ile günümüzdeki haline ulaşmış. Ütünün bazı özelliklerden bahsedecek olursak, işte bazı özellikler.

  1. Buharlı ütüleme: İçerisine konulan suyu buhar olarak çıkartan ve kıyafetin daha rahat ütülenmesini sağlayan ütü özelliğidir.
  2. Isı ayarı: Farklı kumaş türlerine uygun ütünün verdiği farklı sıcaklık ayarları veren ütü özelliğidir.
  3. Otomatik kapanma: Güvenlik açısından geliştirilmş, ütünün dik durması halinde ya da belirli bir zaman geçmesi halinde kendini otomatik kapatan ütü özelliğidir.
  4. Seramik taban: Özel seramik bir tabandan yapılan ütünün ısıyı daha iyi yaymasını ve yapışmaz özellikli bir ütü türüdür.
  5. Dikey ütüleme: Dik durması gereken ya da dik ütülenebilen kumaşlar için kullanılan bir ütü özelliğidir.
  6. Kendinden temizleme: Kendini temizleyebilme özelliğine sahip bu tarz ütüler,  tortu, pislik ve kireç gibi kumaşa ve ütüye zarar veren şeyleri temizleme özelliğine sahiptir.
  7. Anti-damlama sistemleri: Kumaşı kirletmeyi ve kullanım zorluğunu önleyen ütü özelliğidir.
  8. Çok yönlü kullanım: Kumaşın duruşuna göre hem yatay hem dikey kullanıma uygun ütü özelliğidir.
  9. Sensör teknolojisi: Ürünün içinde bulunan sensör özelliği sayesinde kumaşın cxinsine göre ısısını otomatik olarak ayarlayan ütü özelliğidir.
  10. Uzun kablo: Bazı kullanım alanlarının ve kumaşların ihtiyacı doğrultusunda üretilen uzun kabloya sahip bir özelliktir.
  11. Buhar kontrolü: Ütülenen kumaşın ihrtiyacı olan buhar miktarını ayarlayıp bu miktara uygun buhar veren ütü özelliğidir.
  12. Hızlı ısınma: Pratik ve hızlı kullanım alanlarında tercih edilen, normalden daha hızlı ısınma özelliğine sahip ütü çeşididir.
  13. Kireç önleme: Özel bir kaplamaya sahip, kireç önleme özelliği ile donatılmış ve kireç oluşturmayı minimuma indiren ya da engelleyen ütü özelliğidir.
  14. Ayakta durabilme: Dik konumlandırıldığında devrilmeden dik bir şekilde durabilen ütü özelliğidir.
  15. Taşıma kilidi: Herhangi bir yere taşıma sağlanacağında kolaylık ve güvenlik sağlayan bir ütü özelliğidir.

 

İkinci El Ütümü  Satmak İstiyorum

Piyasada bu kadar özellikte ve çeşitte ütü olunca her insan kendi ihtiyaç ve isteği doğrultusunda ütüsünü değiştirmek istiyor. Bu istek doğrultusunda da ellerindeki eski ütüyü haklı olarak çöpe atmak istemiyor. Çünkü piyasa öyle bir değişiyor ki bir ürün eskimeden üzerine yeni özellikli, yeni fonksiyonlu başka bir ürün çıkıyor. Tabii insanlar doğal olarak eski ütüsünü satıp yeni ürün satın almak istiyor. Bu da insanların aklına şu düşünceleri getiriyor, ikinci el ütümü satmak istiyorum, ikinci el ütümü nereden satabilirim? Bu sorunun cevabını bulduktan sonra sıra satın almak istedikleri ürünlerin markalarına, çeşitliliklerine ve aksesuar özelliklerine gibi sorulara sıra geliyor. Önceki sorunun en doğru çözümü olduğumuz gibi bu soruların da en bilgili kişisi tabii ki de biziz, ikinci el esya istanbul spot.  Ütülerin çeşitlerini ve özelliklerini yukarıda sizler için bahsetmiştik. Şimdiyse ütünün markaları ve aksesuarları hakkında ki araştırmamıza göz atalım. Bazı ütü markalarının listesi;

  1. Tefal
  2. Ufesa
  3. Braun
  4. Singer
  5. Philips
  6. Hoover
  7. Siemens
  8. Rowenta
  9. Kenwood
  10. Electrolux
  11. Panasonic
  12. Black+Decker
  13. Russell Hobbs
  14. Morphy Richards

Aşağıda da bazı ütü aksesuarlarını görebilirsiniz.

  1. Ütü masası: Katlanabilir, taşınabilir ya da sabit olan, ütüye ve kumaşa uyumlanmış ütüleme için kullanılan ütü aksesuarıdır.
  2. Ütü matı: Isıya dayanıklı, termal bir mattır. Ütüyü ve ütü masasını koruyan bir ütü aksesuarıdır.
  3. Sprey şişesi: Kumaşların kırışıklığını açmaya yardımcı olan, içi su ile ya da özel içeriklerle doldurulan, püskürtme özellikli bir şişe türüdür.
  4. Ütü suyu: Kumaşlar ve kırışıklıklar için özel bir formül içeren bir sıvıdır.
  5. Ütü temizleyici: Ütünün genel temizliğini, kireci ve tortuyu temizlemede yardımcı bir ütü ürünü çeşididir.
  6. Ütü takımı: Farklı kumaşları daha rahat ütüleyebilmek için kullanılan farklı ütü başlıkları, matlar.
  7. El koruyucu: Isıya karşı ütüleyen kişilerin elini koruması amaçlı kullanılan eldiven ya da koruyucu ürün.
  8. Kumaş fırçası: Kumaşlardaki tozu, kılı, kirliliği alan, kumaşı temizleyen ya da kırışıklıkları düzeltmede yardımcı olan bir çeşit fırça.
  9. Ütü kutusu: Ütüyü saklamak ve ya bir yerden bir yere taşımak için ütü makinesine uyumlu özel bir ütü çantasıdır.
  10. Ütü standı: Ütünün güvenli bir şekilde soğuyacağı, güvenli bir alan oluşturan bir stanttır.
  11. Yedek ütü tabanı: Ütünün tabıyla aynı, tabanının yıpranması durumunda değiştirilebilen yedek ütü tabanıdır.
  12. Ütü örtüsü: Kumaşların kaymasını önleyen ve ütü masasını, kumaşı koruyan bir ütü aksesuarıdır.
  13. Ütü kabı: Ütünün soğuduktan sonra içine ütünün konulduğu bir ütü aksesuarıdır.
  14. Buharlı ütü demineralizasyon kartuşu: Bir tür kartuştur. Kireç toplanmasını önlemek ve buhar performansını çoğaltmak için kullanılan bir aksesuardır.
  15. Ütü taşıma askısı: Ütüyü kolay taşıyabilmek için kullanılabilen, ütüyle uyumlu bir çeşit taşıma çantasıdır.

Gördüğünü gibi sizin için ütü hakkında bütün bilgileri toplayıp sizlere sunduk. Sizin yapmanız gereken tek şey bizimle iletişime geçip satmak istediğiniz ikinci el ütü satmak istiyorum demeniz yeterli. Geri kalan her şeyi biz hallediyoruz. Siz ise sattığınız ütünün parasını nerede kullanacağınızı düşünmeye başlayabilirsiniz.